joi, 14 ianuarie 2021

Mihai Eminescu la „Clubul Artelor” Buzău


   Lăudabilă inițiativa TVCampus Buzău, de-a avea în programul său o Emisiune de Cultură, gen „Clubul Artelor”, condusă de Petre Titi, un profesionist, vicepreședinte al Filialei „Pamfil Șeicaru”. a UZPR. Miercuri, 13 ianuarie 2021, în pragul Zilei Culturii Românești din 15 ianuarie 1850, ziua nașterii Uriașului Mihai Eminescu-Nemuritorul, Petre Titi a avut ca invitat pe Președintele Filialei UZPR, Stan Brebenel. Așadar, inspirată alegere, ca doi jurnaliști să vorbească de „Eminescu Jurnalistul”. 

  Domnul Stan Brebenel fiind și scriitor, eseist, critic literar, prin intermediul TVCampus, a răspuns, venind cu o serie de completări la întrebările prezentatorului Emisiunii, domnul Petre Titi. S-a  vorbit și de opera care, din păcate, Marele Eminescu, n-a avut vreme s-o finalizeze, dar, accentul s-a pus în mare parte pe latura Jurnalismului. Din cauza aplecării redând cu adevărat starea națiunii acelei vremi, după 1883, Societatea de atunci „s-a ocupat” de scriitorul și jurnalistul Mihai Eminescu și, rezultatul? Rezultatul...a murit de tânăr!

  Emisiunea a conținut 2 părți, în partea a 2 a, cele 2 personalități, s-au referit la UZPR. Domnul Stan Brebenel, a prezentat Calendarul UZP, unde, chiar pe pagina 1 a, se află Mihai Eminescu. În continuare s-a vorbit și de soarta presei pe suport de hârtie, care-i pe cale de dispariție. Rezistența fiind redată de o serie de reviste, în mare parte, având un caracter literar. Desigur, fiind vorba de reviste literare buzoiene, domnul Stan Brebenel a nominalizat: „Spații Culturale”, condusă de doamna Valeria Manta Tăicuțu, „Caietele de la Țintești”, condusă de domnul Nistor Tănăsescu, ,, Uscând o lacrimă”... 

  La final am observat pe chipurile distinșilor jurnaliști mirarea că timpul a trecut așa de repede că mai aveau multe de spus. Citind printre rânduri, se putea observa clar că toate spusele, toate dorințele distinșilor jurnaliști erau de-a trăi într-o lume mai aplecată înspre cultură, mai bună.

  Of, timpul ... Timpul și, Eminescu...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu