marți, 14 aprilie 2020

Amintiri cu scriitorii cunoscuți


ALEXANDRU FLORIN ȚENE
Scriitorul, jurnalistul, criticul literar
Membru al Academiei Americano- Română

 Scriitorul, jurnalistul, criticul literar Al. Florin Ţene, s-a născut în oraşul Drăgăşani, judeţul Vâlcea, la 13 iunie 1942. A absolvit Liceul Teoretic în anul 1960, în oraşul Drăgăşani. Urmează cursurile de 2 ani ale Şcoali Tehnice de Tehnoredactori „Dimitrie Marinescu” din Bucureşti. Apoi, Institutul Pedagogic din Baia Mare, Facultatea de Filologie-istorie.
 După absolvirea facultăţii lucrează ca profesor în comuna Tarna Mare din regiunea Maramureş. Se reântoarce la Drăgășani unde devine redactor al Staţiei de Radioficare Drăgăşani, și difuzează reportaje şi lucrări literare ale scriitorilor drăgăşeneni, vâlceni… printre care: Virgil Mazilescu, Titina Nica Ţene, Ion Lazăr, Costea Marinoiu, George Ţărnea, Lucian Avramescu, și mulți alții.
 În 1959 înfiinţează, pe lângă Casa de Cultură din Drăgăşani, Cenaclul literar „Gib I.Mihăescu” care funcţionează şi astăzi. Printre Cenacliștii din vremea sa, printre alții, îi putem aminti pe. Fostul prim ministru Radu Vasile, un fost procurer în Drăgășani Nicolae Cochinescu, poetul Virgil Mazilescu.
În perioada 1970-1971, este redactor la ziarul de şantier „Lumina de pe Lotru” ce apărea pe şantierul hidro-energetic de la Voineasa.
 Ajuns la Cluj, din  anul 2004, a înființat Cenaclul „Vasile Sav”. A fondat și revista „Agora literară”.
 Debutează cu poezie în 1959 în revista „Tribuna”, când era elev în clasa XI-a.
Debutează editorial în 1974 cu volumul de versuri „Ochi deschis”, editura Litera, Bucureşti. În 1979 îi apare al doilea volum de versuri „Fuga Statuilor”, editura Litera, Bucureşti.
Este tradus în limbile sârbă, engleză, coreană, rusă, franceză.
Este membru al Asociaţiei Scriitorilor Români din Canada.
În 1997 primeşte o bursă de studii la Bruxelles, în structurile Uniunii Europene, unde i se oferă diploma de „Jurnalist European”. În septembrie 2006, a înfiinţat „Liga Scriitorilor din România”, devenind preşedintele executiv al acestei organizaţii, cu filiale în România și-n străinătate.
Este cel mai prolific scriitor. Este membru al Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România. Membru al Asociaţiei Scriitorilor Români din Canada. Președintele Național al Ligii Scriitorilor.
Din anul 2011 este membru al Academiei Americană Română (A.R.A ).
În anul 2011 a primit DIPLOMA DE EXCELENŢĂ din partea Senatului Universităţii de Vest „Vasile Goldişi “, din Arad. Liga Scriitorilor Români îi acordă în anul 2012 Medalia „VIRTUTEA LITERARĂ “.
În ianuarie 2012 Universitatea “Alexandru Ioan Cuza “,Facultatea de Filologie şi Fundaţia “Vasile Pogor“ din Iaşi îi acordă DIPLOMA la Festivalul Internaţional Eminescu pentru lucrarea “Norocul limbii române, Eminescu “. Acestea-s doar o parte din meritele acestui Mare Cărturar.
Privitor la amintirile și mărturiile  Academicianului, Al Florin Țene,printree altele, aș începe cu aprobareaa și îndemnul de-a aduce Liga Scriitorilor și pe harta Buzăului. Sărbătoare de neuitat din 30 noiembrie 2017, de la Cluj, inclusiv cea din „Sala Armelor”, a Cenaclului Ligii Scriitorilor. Prefața de care am avut onoarea la volumul de memorialistică intitulat „Buzău și casa din Ursoaia”. Dar, și Diploma VIRTUTEA LITERARĂ, pe care am așezat-o la cele mai de preț Diplome. Pentru aceasta, Distinse Domnule Președinte, mă aplec în fața Dvs. Mulțumindu-vă din tot sufletul.