marți, 7 aprilie 2020

Amintiri cu scriitorii cunoscuți


ION ROȘIOU

Poetul, eseistul, prozatorul și criticul literar Ion Roșioru, s-a născul în 14 august 1944, în satul Grunj, din comuna Mânzălești, județul Buzău. După liceul din Beceni, frecventează și devine licențiat la Limbi Romanice, a Universității din București. După facultatee este repartizat ca professor de limba franceză la un liceu din Hârșova.
 Debutează  la 18 ani, cu versuri în ziarul „Viața Buzăului”. A tradus în limba română scriitori francezi precum: Paul Verlaine, Victor Hugo, Arthur Rimbaud, Alfred de Musset…Dar, și scriitori români în limba franceză, precum: Mihai Eminescu, Vasile Voiculescu, Vasile Alecsandri, Lucian Blaga, Tudor Arghezi, George Bacovia…A colaborat la zeci de publicații românești dar, și la publicații din Germania, Croația, Franța… Are zeci de volume publicate, obținând încă din anul 1998, Premiul Uniiunii Scriitorilor, cu ocazia lansării volumului „Pur”, dar și-n anul 2003, a obținut Premiul Uniunii Scriitorilor, cu ocazia prezentării volumului „Recviem pentru secolul meu”. De asemeni scriitorul Ion Roșioru, ori cum se mai semna Ion Gruz, este laureat al mai multor concursuri și festivaluri de poezie. Cu alte cuvinte scriitorul Ion Roșioru, este un Mare scriitor român care a trecut cu brio granițele Țării, ajungând în „Elita literaturii francofone”. Este membru cu vechi state în Uniunea Scriitorilor.
Amintirile cu acest important scriitor Ion Roșioru, datează din anul 2004, invitat de onoare la Buzău, de către, nimeni altul decât Marin Ifrim, cu prilejul unei Manifestări literare la Casa de Cultură a Sindicatelor Buzău. După Manifestare. Marin Ifrim îmi spune:
-         Uite, ai ocazia ca prin dăruirea unei cărți domnului profesor Roșioru, să-ți promovezi volumul „Dincolo de lumină”.
Plin de emoții, plin de rușine, așa precum un om la început de drum cu 2 volume, mai mult tremurând îi ofer volumul amintit, fără să mă mai gândesc la altceva. Surpriza cea mare a fost în ianuarie 2005, când tot de la Marin Ifrim am aflat că un articol privind volumul „Dincolo de lumină”, cu titlul „Demers întru lumina memoriei”, se află în revista „LUCEAFĂRUL” de București.
Am alergat  pe la chioșcurile de presă întrebând de revista „Luceafărul”, și-ntr-un final am reușit să găsesc 2 exemplare și, ce bucurie, mare bucurie!
Vă spuneam că scriitorul Ion Roșioru, a ajuns în „Elita literaturii francofone”, prietenii, cititorii care-s curioși, le pot oferi revista „Uscând o lacrimă”, unde, pe prima pagină, se află articolul scris de Marin Ifrim, cu un titlu mare: „Scriitorul buzoian Ion Roșioru, în elita literaturii francofone”. Articol care se încheie: „Un veritabil clasic în viață, neânțeles și nerespectat atât cât ar trebui din cauza eternei noastre indiferențe față de valori în general”.