vineri, 23 august 2019

Pârscovul are cu cine se mândri



Astăzi, 23 august 2019, la orele 10:30, Pârscovul de ieri, Pârscovul lui Vasile Voiculescu și Pârscovul de azi, Pârscovul lui Gheorghe Postelnicu, a fost în sărbătoare. În prezența unui numeros public format din scriitori, istorici, profesori, ingineri, elevi, cititori s-a lansat volumul „Jurnal de Pârscov”, editura PIM Iași 2019, autor, binecunoscutul scriitor Gheorghe Postelnicu. 
O carte fabuloasă, o carte care nu numai pârscovenilor și celor care se regăsesc în interiorul acesteia nu trebuie să le lipsească.
 Volumul amintit poate face mândrii pe mulți bibliotecari s-o aibă în rafturile bibliotecilor și s-o recomande cititorilor. 
„Jurnal de Pârscov”, este un volum de 220 de pagini care cuprinde 5 capitole: Preliminarii, Voiculesciene, Critice, Jurnalul Pârscovean și Vechile case Pârscovene. Multe din lucrările prezentate în capitolele amintite au fost pregătite și prezentate, așa cum și autorul spune, în revista „Întrezăriri”, revistă sătească de știință și cultură”, unde redactor șef, este.
Jurnalistul și scriitorul Gheorghe Postelnicu, redă, cu o vervă plină de trăinicie, eleganță, mărinimie și generozitate, precum un sportiv calificat în finală,  o serie de comentarii precum un mare critic de artă literară dar și precum un veritabil istoric, arătând fapte, povestiri, toate bine esențializate, făcând un deliciu din fiecare capitol.
Se vede și trebuie să reccunoaștem că unde scriitorul Gheorghe Postelnicu a semănat multă lume are ce culege, multă lume s-ar putea îmbogăți spiritual, bucurându-se de călătoriile imaginare-n timp, bucurându-se, învățând ceea ce înseamnă adevăratul respect. Cu alte cuvinte, învățând trecutul știm cum să iubim prezentul. Și, e normal când dăruiești se îndreaptă și-nspre tine, uneori înmiite, darurile. Uneori se spune că în viață poți depinde și de cel după care ai băut apă. Așadar, Gheorghe Postelnicu, a băut apă după Vasile Voiculescu și, sunt sigur că de acolo de SUS, Vasile Voiculescu e mândru de valoarea literară, de generozitatea și de caracterul urmașului său.
Cu voia dumneavoastră aș dori să spun că după 7 ani de editare a revistei „Întrezăriri”, adăugând volumele anterioare și „Jurnal de Pârscov” , scriitorul Gheorghe Postelnicu împreună cu Dumitru Scoroșanu și toți oamenii de cultură care-i înconjoară au transformat Pârscovul, din punct de vedere cultural în „Orașul cultural Pârscov”. Doar administrația locală ține Pârscovul comună. Spun aceste cuvinte întrucât multe orașe din punct de vedere cultural sunt comune! 
                               Dumitru K Negoiță (LSR)