sâmbătă, 11 aprilie 2020

Amintiri cu scriitorii cunoscuți


MARIA MONALISA PLESEA
Un profesor buzoian la școala 
Europeană de la Luxemburg


Maria Monalisa Pleșea, s-a 
născut  la 21 februarie 1976, în Buzău. După absolvirea Școlii normale „Spiru C. Haret”, a continuat cu Facultatea de Filologie, devenind profesor de limba română și limba franceză.
 A ocupat de mai multe ori funcția de Inspector școlar de limba română, din cadrul Inspectoratului Județean Buzău. Este fondatoarea Centrului Cultural Francofon Buzău, „singurul Centru Cultural de Francofonie din Europa Centrală și de est”.
România și Buzăul se pot mândri ca un profesor român din Buzău să predea la o Școală Europeană din Luxemburg.
Privitor la volumele publicate, putem remarca o serie de lucrări Didactice și pedagogice, precum . Limba și literaturaa română. Teză cu subiect unic. Clasa a VIII a, 2009 ( lucrare scrisă în colaborare). Dar și lucrarea: Orthofrancais (Texte în limba franceză, (în colaborare)…
Trecând la amintirile și mărturiile, privitoare la Domnia Sa, față de care mă aplec, înseamnă onoarea pe care am avut-o de-a fi lector de carte la volumul „Poemul celor șapte”(o viață…un om…o antologie). Dar, bucuria mare a însemnat ziua de 15 iulie 2010, când la „Festivalul Artelor de la Bisoca”, odată cu lansarea volumului amintit, împreună cu regretatul scriitor Bucur Chiriac, cel care a lansat volumul „Clopotele Athosului”, profesoara Maria Monalisa Plesea, fiind și Inspector de limba română în cadrul Inspectoratului județean, moderatorul acestei întruniri, cu peste 200 de elevi, aflați în acest Campus. Atunci, am primit și Diploma „Ambasador al limbii române”.
Așa cum a rostit și Distinsa moderatoare a fost o „Seară bisoceană” fantastica, meritul fiind și al Domniei sale.