vineri, 30 august 2019

De ziua limbii române, scriitorul ION MACHIDON



   
Am avut onoarea ca marea personalitate a literaturii române, ION MACHIDON, să fie publicată în revista „Uscând o lacrimă”, în foaia literară „Poarta amintirilor”, de mai multe personalități literare buzoiene, publicat prin volumul „Conexiuni buzoiene”, redactor al volumelor „Bucurii autocreate” și „Nu ucideți bucuriile”, și câte și mai câte. Scriitorul din Urecheștii Bacăului, ION MACHIDON, s-a stabilit la București și, fiind o persoană atât iubitoare a cultului muncii, a literaturii române, a simțit că Dumnezeu îi este aproape înzestrându-l cu talent, c-o poftă de poezie și de ajutorare a oamenilor iubitori de poezie, muzică, pictură, teatru,  cum rar se mai poate întâmpla în societatea noastră atât de pretențioasă, egoistă și aburitoare.
Munca pe acest tărâm literar i-a fost și îi este credința, dragostea, bucuria și, chiar dacă necazurile nu l-au ocolit, cred că trebuie să se bucure, devenind, așa cum își dorea de tânăr, unul din marii scriitori ai acestui secol. Mărturiile înspre această direcție înseamnă opera sa. Un singur exemplu poate fi elocvent dacă ne gândim la volumul cât o bibliotecă de mare și valoros numit „Libertatea gândului de a scrie”. Volum de 688 de pagini, ce cuprinde, într-o ordine a autorului: Publicistică, interviuri, note literare, almanahuri, reviste 1990 – 2015. Dacă mai adăugăm printre zecile de cărți scrise, volumul „500 de Ședințe ale Cenaclului Amurg Sentimental, patronat de revista cu același nume”. Volum ce cuprinde 512 pagini și redă perioada 28 aprilie 1995 – 31 mai 2014. Dar scriitorul, cronicarul literar, poetul, editorul ION MACHIDON, nu s-a oprit și spre cinstea sa, a celor care frecventează Cenaclurile literare ale acestui mare literat, tot continuă.
Pentru că ne-am cunoscut în „Clipe de bucurie” (Antologia iubitorilor de literatură din Cenaclul „Amurg Sentimental”, pentru respectul și onoarea de al cunoaște, pentru bucuria de a fi partipant la unele ședințe generate de acest deosebit literat, am venit de la Buzău, cu o tolbă plină cu mărturii scrise în publicațiile amintite, rugându-vă pe Dumneavoastră, membrii ai Cenaclului „George și Agatha Bacovia”, să-i urăm astăzi scriitorului ION MACHIDON,  de ziua LIMBII ROMÂNE, un sincer și la unison glas:
ANI MULȚI, încărcați pentru inimă cu bucurii și ploi de împliniri.
LA MULȚI ANI.
              Dumitru K Negoiță