miercuri, 5 martie 2014

O chetă pentru... Monument!

O vorbă de demult spune că "Românul s-a născut poet", mai ales acum cu Internetul! Dar ce-i mai grav, mulţi dintre ei se folosesc de munca altora şi mai trebuie să recunoaştem că sunt poeţi între poeţi, ori mai mari ori mai pitici sau geniali! După anul 1989, din păcate, în toate domeniile politicienii, dar şi votanţii, au cam amestecat lucrurile, rupând punţile de legătură. Goana după avere, calicia într-un cuvânt, a rupt clasa de mijloc.Un exemplu concludent a fost şi din păcate este, pierderea valorii liceului prin desfiinţarea şcolilor profesionale odată cu demolarea Fabricilor. Bine, bine ar spune unii cârcotaşi, ce are aceasta în comun cu goana după avere? Ei bine, are. Când toţi elevii absolvenţi ai clasei a VIII, inclusiv cei cu medii sub limită merg la liceu, au  dat posibilitatea unora să înfiinţeze Facultăţi - private, care s-au dezvoltat mai ceva precum ciuciuleţii după ploaie. Şi, uite aşa valorile s-au amestecat...
Revenind la breasla acelora care iubesc literatura, iubesc cititul, iubesc şi cărţile, scriu, refac istoria adevărată, omagiază valorile, dar şi (re)aduc în prim plan MORALITATEA. Pe fondul acestui deziderat, e adevărat, pe buzele a foarte puţine persoane, lupta aceasta, uneori chiar şi atunci când te adresezi unor apropiaţi ori că se strâmbă, ori că zâmbesc viclean într-un colţ de gură, ori că  nu mai e la modă să aduci în faţă - Un reper al României regale a anului 1902. De fapt, cel mai grăitor fapt este şi acest blog. În cei 6 ani, chiar dacă am mulţi prieteni, pe care-i consider eu, alţii care mă consideră ei şi nu numai, fără să fac la cineva, Doamne fereşte! vre-un proces de intenţie, rezultă că moralitatea ori măcar prietenia moralităţii, nu par a reprezenta o preocupare importantă. 
Cu toate acestea, se pare că bunul Dumnezeu ne va putea ajuta ca în această vară, să ÎNĂLŢĂM un simbol a celui ce-a fost Multimedaliatul - erou Iorgu Cosma, monahul Gherasim, tocmai în fosta sa comună. Protagoniştii care au făcut CHETĂ sunt unii membrii ai asociaţiei "Origini", precum şi o mică CHETĂ care provine din partea revistei "USCÂND O LACRIMĂ". Dacă ar fi să adunăm: carte numită "Uscând o lacrimă"-plus-revistă "Uscând o lacrimă"- plus-Monument "Uscând o lacrimă" = OM iubitor de ROMÂNIA, prin fapte...Mai departe...tăcere!