marți, 3 decembrie 2019

Între ifose și Casă de Cultură

Dragii mei
Cititorii mei
Frații mei
Cine a spus că realitatea (viața) bate filmul, n-a trăit degeaba.
Iată, trăiesc pe viu altceva decât mulțumirea că, în sfârșit, după o muncă adăugându-i-se și pensia de pe un an de zile, în loc de bucurii trăiesc realități nedorite.
Se spune că : - Prietenii îi alegi singur, dar neamurile ți le dă Dumnezeu și trebuie să le suporți.
 Nimic mai adevărat și, mai e ceva! De-o vreme, mai în glumă mai în serios, se spune că: - Nici o faptă bună nu rămâne nepedepsită!
Dar, care-i fapta bună? Adevărat. Care-i fapta bună, dragii mei? Care să fie, dacă nu să transformi casa părintească, dintr-un sat și odată cu munca aceasta, după inaugurarea sa, aducând aici o bibliotecă, piese pentru un minimuzeu, să generezi, fapt întâmplat, un Cenaclu „Ștefan Bârsănescu”, dorința ca aici să se regăsească spiritul bunicului-erou, din Primul Război Mondial, căruia îi port numele, fiul său (tatăl meu) , medaliat în Cel de al Doilea Război Mondial, chiar și câteva obiecte din spiritul fratelui...La Cenaclu, deja a răsărit un ghiocel!
Amintind de 25 mai 2019, ziua botezului Casei de Cultură DKN Ursoaia, unul din cei care revendică astăzi o parte din acest lăcaș spunea:
-  Ai renviat această casă nea Mitică!
La începutul lui septembrrie, într-o frumoasă  și călduroasă zi, copil și nepoți din Brașov, plecați prin Germania, după 7 ani, când această casă era o ruină, iată, copii și nepoți veniți și de la Buzău, București, au trăit bucurii fără margini la această revedere. Bucurii trăia și semnatarul alături de soție, cumnată, bucuros că a realizat astfel de fapte. Ce să mai spunem, au început să ne năpădească bucuriile,
Câte îmbrățișări,  câte vorbe frumoase, câte gânduri...Numai că doar două luni a trecut după această întrunire între neamuri că, deja fapta bună a trecut, așa cum s-a întâmplat și cu Monumentul de la Ursoaia (tot de aici) De ce? Au venit neamurile, au venit revendicatori, binevoitori a intra în posesia muncii gata făcută.
-  Curățenie, bibliotecă, minimuzeu, asta e, dar, pe noi nu ne interesează, nici măcar de străbunicul erou, bunicul medaliat...Noi vrem să împărțim. Da. Să împărțim. Strică tot...că împărțim.
- Corect. Trebuie să stricăm și să împărțim.
Adevărat. Trebuie să împărțim că niciodată ifosele  cu actele culturale nu pot sta împreună.

Chiar și așa, împărțirea aceasta se putea realiza pe cale frățească, pe cale pașnică, prin înțelegere, prin respect față de cel care a muncit să poată da o lumină bunicului-erou, tatălui medaliat... casei, zonei. Cu alte cuvinte întotdeauna dialogul cu gânduri curate le-am apreciat, doar acestea pot fi în credința lui Dumnezeu, așa cum părinții spuneau, așa cum ei își doreau. Dar, ei, revendicatorii, brașovenii, au ales calea confruntării prin aroganță, îngâmfare...abuz.
Orice gânduri aveți fraților, eu nu cred că justiția română va da dreptate ifoselor în detrimentul Casei de Cultură (a actului cultural).
Așadar, de azi am luat-o de la început, o altă muncă, un alt angajament, o altă gândire....