miercuri, 13 februarie 2013

Al patrulea oraş din România unde C.Brâncuşi a sculptat

La o întâlnire cu ceva zile-n urmă, câţiva cunoscuţi îmi spuneau cu nonşalanţă că urmăresc blogurile mele, nu-i înţeleg de ce nu mă conving, lăsându-mi câteva însemne! Şi mă sfătuiesc să continui, desigur, era şi-n intenţia mea, mai ales că multe din sursele de inspiraţii, în afară de viteza gândurilor, se găsesc şi-n bibliotecă, prietena mea din sufragerie!
Cum probabil, majoritatea buzoienilor au aflat că, alături de Tîrgu-Jiu; Bucureşti şi Craiova, un alt oraş care, datorită ,,Ansamblului - monumental'', format din statuia ,,Rugăciune'' şi bustul lui Petre Stănescu, un fost avocat decedat în anul 1905, Buzăul fiind al patrulea oraş care s-a putut bucura de arta Marelui Constantin Brâncuşi.
Cum a ajuns Brâncuşi la Buzău în efectuarea ,,Ansamblului-monumental'' de aici? Se datorează soţiei Eliza Seceleanu, a fostului avocat Stănescu, care a comandat ,,Monumentul-funerar'', ce-a fost înălţat în ,,Cimitirul Dumbrava'', între anii 1914 - 1916. Istoria ne spune că statuia ,,Rugăciune'', a fost achiziţionată de - Muzeul de Artă Bucureşti, fiind înlocuită de-o altă lucrare dintr-o piatră artificială.
După cum se subliniază şi-ntr-un supliment din 1970 din ,,Viaţa Buzăului'' - Statuia ,,Rugăciune'', spun specialiştii, ilustrează, ,,Concentrarea asupra principalelor linii ale corpului şi stilizarea lui după o logică ce ţine de necesitatea expresiei - alungirea sau micşorarea formelor, dilatarea ori compromiterea lor, servind sintezei, capabile să nască emoţia''.
Privitor la portretul avocatului Petre Stănescu ,,Forma ovală a corpului, alungirea exagerată a gâtului, înclinarea în faţă şi felul în care suprafaţa primeşte şi reflectă lumina...Atent la modelarea ochilor, a nasului, a mustăţilor şi mai puţin a bărbiei'' Constantin Brâncuşi, a asigurat ,,expresivitatea fizionomiei, eliminând neesenţialul şi apropiindu-se de obstractizare'', precum o artă...folclorică!
Ce se mai ştie astăzi de copia ,,Rugăciunii''?
Este foarte greu de vorbit! Că, de multe ori oameni cu minţi rudimentare ori bolnave au luat-o... prădat-o...Nu deţin informaţii dacă distrugătorii au fost prinşi, pedepsiţi, iar astăzi copia sau copiile pot fi în siguranţă. Trăind cu bucuria că Marele C.Brâncuşi, datorită buzoencei Eliza Seceleanu, a lăsat ceva din Arta sa şi la Buzău.