duminică, 12 aprilie 2020

Amintiri cu scriitorii cunoscuți



MARIANA VICKY VÂRTOSU
Un promotor literar și scriitor
de toată isprava

Scriitoarea și criticul literar, Mariana Vicky Vârtosu, s-a născut, ne spune Domnia Sa, într-o capricioasă primăvară a anului 1953, la Focșani. Studiile elementare și liceul le-au absolvit la Focșani, iar la București, Facultatea de Psihologie.
Debutul literar, a avut loc în urma unui concurs, lucrarea sa fiind așezată în paginile unei reviste școlare.
Activitatea literară, începe odată cu proza scurtă și și câteva poezii, prezentate de revista gălățeană „Pax Aur mundi”, condusă de Mircea Ionescu, în anul 1990, devenind cu timpul o scriitoare prolifică.
Paralel cu propria activitate literară, participă activ la fondarea unor reviste, precum „Oglinda literară”, alături de scriitorul Gheorghe A. Neagu, președintele Asociației Culturale „Duiliu Zamfirescu”. De asemeni, devine membru fondator al Cenaclului „Duiliu Zamfirescu”.
Scriitoarea Mariana Vicky Vârtosu, este Președinta Ligii Scriitorilor, Filiala Vrancea, prezentând un mare apetit, an de an, în coordonarea de Antologii, a colegilor din această Filială. Este o scriitoare cu un caracter ales, totdeauna dispusă să-și promoveze membrii, datorită talentului său de critic literar.
Sunt atât de multe amintiri încărcate de mărturii privitoare la scriitoarea cu un caracter ales, în fața căreia mă înclin,  încât n-o să reușesc să le încadrez pe toate în aceste pagini. Așadar, am să încep cu cele 5 antologii la care am participat în perioada când activam ca membru în Liga Scriitorilor, Filiala Vrancea, prima dintre aceste antologii numindu-se „Concert pentru șapte scriitori și o antologie”,  prefațată de scriitorul Gheorghe A. Neagu.  M-am bucurat până la lacrimi de caracterizarea făcută de coordonatoare. Și tot așa până la a  5 a antologie. Dar amintirile, mărturiile, bucuriile au continuat, distinsa scriitoare și coordonatoare a fost alături și la volumele „Pasiuni din amintiri”, „Despre adâncuri și prezent”,  Antologia „Bucurii” și „Monumentul de la Ursoaia”, pe fiecare dintre volumele amintite prefațîndu-le. De asemeni scriitoarea Mariana Vicky Vârtosu, a colaborat o bună bucată de vreme și la revista „Uscând o lacrimă”. Desigur ar mai fi de adăugat și premiile primite și multe altele, pentru toate îi mulțumesc!