sâmbătă, 15 decembrie 2012

Celebrul Tango şi Marele actor!

Sunt un păstrător şi căutător de amintiri. Un fel de mărunt colecţionar că, vorba lui Florin Grigoriu, fiecare dintre noi este colecţionar de vreme. Într-o zi m-a întrebaat un amic:
- Ce faci măi colecţionarule?
M-am uitat înapoi, m-am uitat în stânga şi-n dreapta. Dacă zicea mărunt colecţionar, nu mai recurgeam la asemenea mişcări.
Astăzi, de 15 decembrie, am luat trenul de la Buzău şi m-am oprit în Oraşul drag, tinereţii mele. Că am îndrăgit Ploieştiul odată cu Petrolul, de mic.În momentul când am coborât în staţia Ploieşti - Sud, m-am speriat - Nu! Nu aceasta-i gara de odinioară. Atunci, era mult alb, astăzi prin staţie, nici varul nu se mai vede! Am luat-o, ca odinioară, pe bulevard. Aerul tare mi-a dat un impuls pozitiv şi cu acesta am ajuns unde trebuia, la Biblioteca Judeţeană ,,Nicolae Iorga''. Aici fiind sărbătoare, Mare sărbătoare. Poeta Camelia Iuliana Radu lansa ,,Tangerine Tango''. Mi-am luat şi-un pix, credeam că-n sala de lectură a Bibliotecii, va fi ca la Metropolitan, notându-se toţi prezenţii... credeam!
Directorul Bibliotecii începe o alocuţiune, mai degrabă înspre aplecarea mai multora înspre cultură, după, a citit din cartea poetei, comentând cu acente înspre pozitiv. Apoi a dat cuvântul editorului şi lectorului de carte Ştefan Doru Dăncuş. A urmat un poet de la Câmpina care, intrând în miezul cărţii, desface firul, înspre ,,lauri de stele date în pârg'', apoi un domn profesor citeşte, defineşte titlul iar o doamnă profesoară ne călăuzeşte în armonia culorilor ,,spre pasărea timpului'', mai aproape de,,oranj înspre marginea apei'' la...,,tot ce aş vrea să văd''. A urmat buzoianul care-ntr-o frază a spus că - Celebrul Tango este  jucat şi întors de Distinsa poetă ca la...Ploieşti! Venind la Ploieşti şi cu câteva mărturii din măruntele colecţii. A urmat un poet târgoviştean şi, autoarea cu marea surpriză...Actorul! A venit actorul Daniel Făt. Un Făt-Frumos şi la propiu şi la figurat. Mi-am amintit de Florin Piersic, atunci când întâlnea un mare talent zicea: - Măi! Tu nu eşti normal.
Ei bine! Daniel Făt, a început cu un minunat colind iar după, cu veleităţi de mare poet, mare compozitor şi mare muzician, a făcut un recital de pomină.
... Dacă nu aţi auzit cum se cântă - Un celebru tango de un Mare actor, mergeţi la Ploieşti.