joi, 7 mai 2015

După 113 ani

Locuitorii judeţului Buzău şi nu numai se vor putea întâlni cu cel care a ţinut în mâini atât Steagul Ţării dar şi Sf. Cruce. Cu cel care a făcut istorie în luptă, la mănăstire şi a murit la...azil! Cu cel care se află pe un falnic monument la Mănăstirea Cernica. Acest erou-monah Iorgu (Gherasim) Cosma care a strălucit şi străluceşte la Mănăstirea Cernica, după 113 ani a sosit şi acasă pe un strălucitor Monument din Curtea Şcolii de 8 ani din satul Ursoaia, comuna Vipereşti, judeţul Buzău.
Pe 10 mai 2015 orele 12, are loc SFINŢIREA  acestui Monument al eroului-monah care pentru meritele sale a primit medaliile: "Steaua României" din mâinile lui Carol I; "Crucea Sf. Gheorghe" din mâinile ţarului Rusiei Alexandru al II lea. A mai primit medaliile: "Virtutea Militară de argint"; "Trecerea Dunării"..."Apărătorii Independenţei".
Despre acest erou-monah s-a  scris în cărţile: "Vipereşti comuna despicată", pag. 45 - 53; "Uscând o lacrimă (carte pentru monument)", dedicată în întregime; "Poemul celor şapte (o viaţă...un om...o antologie" pag. 104 - 117; "Despre adâncuri şi prezent (dialoguri şi lumina de la Cernica" Partea a II a, pag. 111 - 133; "Bucurii autocreate", pag. 92 - 96. În: Dicţionarul "Personalităţi române şi faptele lor" volumul 49, pagina 431; "Antologia scriitorilor români de pe toate continentele" pag.192; "Concert pentru şapte scriitori şi o antologie", pag.63; "Dodekahteon (antologia LSR/Filiala Vrancea", pag. 172; "Scrieri pentru o posibilă istorie a Amurgului Sentimental", pag. 103 şi antologia "BUCURII", pag. 121 - 123.