joi, 5 septembrie 2019

O floare de Rușavățu


Înspre sfârșitul verii, pe 25 mai 2019, la botezul Casei de Cultură DKN Ursoaia, era forfotă mare. Elevi de la şcoala Pălici, elevi de la Şcoala Gimnazială Ursoaia şi elevi de la Școala Gimnazială Vipereşti, au generat un spectacol muzical, literar, precum şi o echipă de dansatori ai Şcolii Gimnaziale Vipereşti, care au reușit să ne cânte şi încânte. Profesoara Elena Matei, ne spune că o elevă din clasa a VI a, scrie poezii. Desigur, curiozitatea şi bucuria a fost atât de mare încât nu numai că am dorit s-o cunosc, dar, am invitat-o şi la Deschiderea Cenaclului celor 7 arte, , Ştefan Bârsănescu", din 29 iunie, unde, a citit din propriile creații. Chiar participând la la un duplex literar împreună cu poetul Sandu Chiva. De atunci, eleva Ioana Maria Vârlan, care urmează clasa a VII a, este colega noastră de Cenaclu şi, iată, nu se mulțumește cu doar atât, a decis, după ce a debutat cu poezie în revista, , Uscând o lacrimă ", să vină în întâmpinarea noastră cu propriul volum de poezii plin de inspirații, intitulat, , Emoția Copilăriei". 
La vârsta aceasta când nu toți colegii săi au lăsat jucăriile deoparte, Ioana Maria Vârlan a început să escaladeze piscurile cele mai înalte, sus, tot mai sus, de unde inspirația vine. Vine tocmai de la bunul Dumnezeu, de aceea este de apreciat şi de lăudat asemenea inițiativă. E un semn bun ca dorința de a creşte precum o floare, înseamnă strălucire, înseamnă bunătate, bucurie, iubire. De altfel, bucuria de-a creşte frumos poate fi lesne observată în poeziile sale care cu sufletul curat de copil cântă zona, aduce elogii, țării, părinților, lui Iisus, animăluțelor, unor membrii al Cenaclului, profesoarei de limba română, surorilor. Se bucură şi descrie anotimpurile, unele întâmplări din viața de elev. 
Pentru noi adulții, e o încântare să vezi o asemenea floare cum caută să ne cânte şi încânte. Asemenea flori trebuiesc protejate şi ajutate să crească, să strălucească. Deocamdată Ioana Maria Vârlan se poate numi o floare de Ruşavățu şi, sperăm ca Cenaclul nostru s-o poată modela așa cum sufletul său de copil o cere, așa cum de undeva, fie dintr-o educație aleasă unde i s-a inspirat dragostea de locurile natale, dragostea de români și România, începe să-i aducă o strălucire. Noi, nu putem să-i urăm decât, drum bun în realizarea dorințelor alese. Drum lung, inspirație, ploi de bucurii şi mult succes pe drumul înspre Cetatea cea mai liberă de pe Terra. 


Dumitru K. Negoiță (LSR) 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu