miercuri, 12 aprilie 2017

O istorie literară, la margine de Buzău

A fost odată un Cenaclu – literar
Care funcţiona pe strada Umbrelor
Şi primea lumină
De pe străzile Luceafărul şi Luminii.
Aici, s-au plămădit multe cărţi
c-o semnificaţie aparte.
  Iată, cum era tratată pe vremuri(azi în  bar, atunci în cafenea) o ÅŸezătoare literară, de mas-media de pe atunci, nu prea departe de Buzău, la Rm. Sărat, cu protagoniÅŸtii Cincinat ÅŸi Ion Pavelescu. Fratele, Ion Pavelescu după o experienţă în FranÅ£a, (poetul umblat prin lume, aÅŸa cum reiese din povestea lui Octavian MoÅŸescu) se întoarce acasă ÅŸi lângă gara din Rm. Sărat, construieÅŸte o ,,Cafenea''. Aici, mulÅ£i colaboratori de la revista ,,Vestala'' ori publicul râmnicean se vor familiariza cu scriitori precum: Victor Eftimiu; Adrian Maniu; Tudor Vianu; Gala Galaction...Camil Petrescu. Dar, ÅŸi cei care veneau foarte des la ,,Cafenea'', precum Duiliu Zamfirescu; Alexandru Sahia ori Barbu Åžtefănescu Delavrancea.
 O poveste a lui Octavian MoÅŸescu*, prezent  cu autorul ,,Sigilii de aur'', Camil Petrescu ÅŸi Perpecius, începe când apar în Cafenea, Horia Furtună ÅŸi prietenii...
Ion Pavelescu citeşte câteva catrene: ,,Poezia lui Pillat / dacă vrei să-ţi pară bună /trebuie neapărat /s-o citeşti pe-a lui Furtună.''
 ,,Poezia lui Furtună /dacă vrei să-Å£i pară bună /trebuie neapărat /s-o citeÅŸti pe-a lui Pillat.''
 Atunci, Horia Furtună supărat, îi scrie lui Pavelescu:
 ,,Când vin în Rm.Sărat /mă lovesc de Cincinat /atâta spirit i-ai răpit /că ai rămas un satelit.''
 Atunci, poetului ,,Balada lunii'', îi ripostă:
 ,,Balada lunii de o scrie /atât de inspirat /că-n loc de lună, azi, se ÅŸtie /îl luminează...Cincinat!''.
Uneori, sunt uimit cum mulÅ£i dintre noi românii renunţăm la formele de a se aduna literaÅ£ii. Pe aici, prin târgul nostru Buzău, au existat un local pe care cu mândrie mai  toÅ£i scriitorii din judeÅ£ul Buzău se întâlneau. Se numea la Uniune. Nu cred că eram singur care simÅ£eam mai multă bucurie ÅŸi mai multă prietenie prin această breaslă. Tot prin municipiul Buzău, undeva în Micro 3 într-un local numit Dorada, vreme de vre-o 4 ani a avut loc o întâlnire cu scriitorii, graÅ£ie poetului Sorin Lalu, numit ÅŸi ,,Cenaclul Dorada''. Ori, aÅŸa cum am început,  între străzile Luminii ÅŸi Luceafărul, pe strada Umbrelor, vreme de 7 ani a funcÅ£ionat  Ã®ntr-un local al poetului Nicolae Tudor, numit o vreme ÅŸi ,,Cenaclul din bar''. Era mare bucurie în serile de marÅ£i, odată au venit ÅŸi ziariÅŸti de la ,,Adevărul de seară''. Era ziua patronului acestui lăcaÅŸ, iubitorul de literatură, literat de-a binelea. Eram aÅŸa, strânÅŸi ca românii la ceas de sărbătoare, aÅŸteptând aproape 2 ore, vreme în care s-a recitat, s-a citit proză, s-au  comentat texte. Åži-nspre final, tocmai când mulÅ£i dintre noi ne pregăteam să ne ospătăm, cu câte un pahar  plin, ca-n zi de sărbătoare, au venit ÅŸi ziariÅŸtii. Åži, cum la noi în România , din păcate, lucrurile negative-s la mare căutare, ziariÅŸtii, corespondenÅ£i la TV-urile centrale, au transmis reportajele, nu cu recitări, nu cu citire de texte ori critică la textele literare doar cu:
 ,, - Bun e vinul ghiurghiuliu''.
 Doar aÅŸa ne-am putut vedea pe ,,Realitatea'', ,,Antena 1'' ori pe ,,Prima'' la ,,CârcotaÅŸii''. AÅŸa s-au încheiat amintirile noastre cu ,,Cenaclul din bar''. Urmând ceva vreme ,,Cenaclul de la marginea OraÅŸului''.
...............................................................................................................
* Octavian MoÅŸescu – scriitor buzoian, unul dintre prezenÅ£ii în ,,Cafeneaua’’ fraÅ£ilor Cincinat ÅŸi Ion Pavelescu din Rm. Sărat.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu