joi, 2 iunie 2011

Într-o Mare... zi !Liniştea de pe Aleea Merişorilor s-a oprit odată cu trecerea în grupuri organizate cete de elevi pe şoseaua ce leagă Buzăul de Campusul de la Bisoca, Meledic, Focul viu de la Lopătari ori recentul Spital Vintilă - Vodă,desfiinţat prin grija Guvernului de azi. Păşesc ca-n zi de sărbătoare pe Aleea Merişorilor la 18 Km. de Buzău,uitându-mă la voioşii elevi îndreptându-se înspre Crucea lui Parlat (Monument istoric din satul Zărneştii de Slănic din comuna lui Ion Băieşu). Atmosfera devine din ce în ce mai atrăgătoare odată ce soarele trimite câteva raze printre norii negrii ce vesteau o nouă furtună,făcându-i pe aceştia să se răspândească şi transormând momentul într-o zi ferice de Înălţare, atât a Mântuitorului nostru Iisus cât şi-a eroilor neamului, aşa cum a fost şi Multimedaliatul erou şi monah buzoian ce vreme de mai bine de 100 de ani zace singuratic, e adevărat, pe un falnic monument de la Mănăstirea Cernica.
Da ! Astăzi este sărbătoare şi pentru Eroii Neamului Român şi pentru Multimedaliatul erou şi monah buzoian Iorgu Cosma chiar şi fără sprijinul autorităţilor locale, incapabile să-şi respecte toate valorile - O mică reparaţie MORALĂ -s-a făcut, odată cu încheerea, Ediţiei a II a a Concursului cu premii.
Rămânând aici, un Ecou pe măsura faptelor, a fost dat de ieşeanul Vasile Anton prin lucrarea ''Elegie pentru monahul erou Iorgu Cosma''. Din Călăraşi, Marica Hagianu Viorica prin lucrarea ''Pe urmele lui Iorgu Cosma''spune că*s-a scuturat de praful prezentului''păşind într-o lume a eroilor neamului... Şi ... din Rm.Sărat, printr-un poem în proză ''Eroul Român'' Ecaterina Chifu spune că ...''Luceafărul dimineţii ascultă căntarea înălţătoare şi se aprinde mai tare în înaltul cer'' iar Mioara Zaharia din acelaşi oraş, prin cele două poezii ale domniei sale ''Eroul Iorgu Cosma, eroul Gherasim'' şi ''Jertfa eroului uitat'', aşează în lumină o parte din povestea acestui Erou Naţional.
Da ! Astăzi este sărbătoare. Este o zi Mare.

4 comentarii:

 1. D-le Negoiţă! Am găsit postarea dvs. pe blogurile pe care le urmăresc şi m-am gândit să public textul pentru concurs de ziua înălţării. Sper că nu am greşit! Cu amiciţie! Vasile Anton

  RăspundețiȘtergere
 2. Vasile Anton,
  Răspunsul meu întârziat, motivat de a nu putea să comentez,vă spune că nu aţi greşit.
  Vă mulţumesc şi să fiţi înconjurat cu ploi de bucurii.

  RăspundețiȘtergere
 3. elena marin-alexe,
  Mulţumesc şi primiţi aceeaşi urare de-a fi înconjurată cu,ploi de bucurii.

  RăspundețiȘtergere