sâmbătă, 18 decembrie 2010

Un complex de bune maniere

Cuvintele ce spun ca au ucis - Scolastica in morala - nu sunt atat de deaproape, sunt din vremea cand se spunea de Descartes ca, a introdus instituirea decisiva a spiritului filozofic. Atunci cand, Cazuismul era doar o forma a Sofismului, un fel de gust amar aplicat -Teologiei morale- a geniului spaniol sau francez, cum afirma Pascal in ''Scrisorile Provinciale''.
Prin aceste scrisori Pascal a reusit sa stabileasca - Morala crestina- terfelita de corupatori, intemeind - Morala oamenilor onesti - ca un complex de bune obiceiuri sau bune maniere.
... va urma... cate ceva despre - simplitatea fireasca -

6 comentarii:

 1. Domnule Negoita va doresc Sarbatori Fericite si multa pace in suflet.Dumnezeu sa va binecuvanteze!
  Cu pretuire Elena.

  RăspundețiȘtergere
 2. „Puterea fără morală este o crimă, dar morala fără putere este o utopie.“ Pascal
  Unele lăzi de zestre din Curbură au chichiţă dublă: nu ai acces dacă nu cunoşti cifrul; în exterior – peretele din spate … dacă trăgeai de un cep … chichiţa de deasupra se debarasa de a doua chichiţă; în a doua chichiţă găseai obiectele de valoare: certificatele de naştere , banul de argint cu moţul, pistornicul, cartea cu rugăciuni, piatra curcubeului, pieptenele de chihlimbar al bunicii ( pentru zile mari). Ştiam de cifru , însă nu spuneam la nimeni că ştiu , dar nici nu am deschis vreodată singur a doua chichiţă .
  Cine vrea să intre în inima subiectelor dumneavoastră … trebuie să tragă de cep ! Nu pretind că am reuşit întotdeauna .
  Fie să aveţi în sărbători numai lumină !

  RăspundețiȘtergere
 3. elena marin-alexe,
  Va multumesc atat pentru urari, pe care si dv. le meritati cu toata dragostea si bucuria sarbatorilor, cat si pentru plimbarea pe care-o face-ti, pe aici.

  RăspundețiȘtergere
 4. Grigore Rotaru,
  De la ... Pascal citire, perfect si-adevarat.
  Despre minunatiile din Curbura, incarcate de miracole, sunteti de-a dreptul fantastic ... Si acum, in prag de sarbatori, va dau o veste :
  In cele vre-o 500 de ziare, din maruntele mele colectii, v-am gasit numele prin ''Viata Buzaului'',din deceniul sapte al secolului trecut.
  Va multumesc pentru urarile incarcate de lumina, pe care le meritati, mai ales dv. din plin.

  RăspundețiȘtergere