joi, 11 iunie 2009

INTRE ORANDUIRI SI DUPA

Sectorul Butelii si Piese Presate, pana-n decembrie 1989,era condus de nea Emil iar Complexul, a ramas condus de, nea Calin. Calitatile sale de bun gospodar, l-ar fi indreptatit inca, multi ani dar a venit si aici ... Revolutia. Unde un grup minoritar dar agresiv, cu indivizi afumati de consumul de tarie ... balacareau orice si pe oricine.
Starea de anormalitate creeata, Cel dintr-a II a, a numit-o PROSTITUTIE de grup, nicidecum,Revolutie.
Aici,in noptile de 20 - 21 decembrie 1989,
eram condusi de cei ce ne indemnau, sa ne pazim de elemente ce incearca sa, destabilizeze, Societatea Socialista. Cel dintr-a II a, ca sef de tura, era obligat sa incuie usile din intreg sectorul. Si cu multa atentie sa urmareasca ... Instalatiile.
In noptile urmatoare, incepand cu cea din 22 decembrie, dupa fuga lui Ceausescu, conducerea fabricii, era intr-o degringolada generala. Situatia se vedea chiar de la poarta 1. Un grup de galagiosi, sub privirile triste ale unor conducatori care altadata erau Zbiri, ascultau entuziasmati evenimentele la radio. Caldele si unele sincere strangeri de maini si saluturi, i-a generat Celui dintr-a II a, o desfatare totala. Dar in sectie cu greu a reusit sa convinga ca, mai este necesar sa mai si lucreze.
Anunturile de la radio, ne chemau la vigilenta. Si sa ne ferim de elemente care au incerca sa ne fure libertatea.
... Incet incet, multi considerau libertatea, ca un mod de a-ti permite orice, chiar si-n detrimentul altora. Doar lucizii ... mai linistiti, plini de sperante si nazuinte. Dar lucrul acesta, n-a tinut mult ca, un grup minoritar, ajutati din umbra de, Pacalitori, luand cu de la sine, titulatura de Democrati, au iesit in fata.Situatia aceasta s-a creeat si la Complex, unde grupul minoritar, l-a convins pe Autoritar {ramas director},sa-l inlature pe cel mai gospodar, seful de atelier. Noul sef devenind, Omul de paie, al Pacalitorilor.Luand cu el si 2 aghiotanti.
Doborandu-se copacii importanti, de acum doboratorii primeau pe spranceana, noii angajati. In plus, culegeau piesele cele mai importante, creionand avarii la instalatii, spunand ca-s maldare de fiare vechi. Multi responsabili au fost inlaturati atunci. Umbra putinilor ramasi, n-a putut incomoda, cresterea si inmultirea maracinilor.
Ea, fabrica, mulsa fara pauza, a ajuns ce este ... acum!
- Sarmana! Ce-o fi avut cu ea? Cine-s ei acum? Sunt de aici de la noi? Oooo! La ce ma gandesc. Parca mai intereseaza pe cineva, cum o fabrica cu peste 3500 de salariati , a 4 a pe ramura din Europa. A ajuns astazi, precum o cooperativa prestarea, cu vre-o 80 muncitori.
- N-ai ce face? Ce te intereseaza? Ce daca mai marii aveau salarii-confidentiale si muncitorii fluturasi fara aripioare.
N-aveau lider de sindicat. Ai vazut ce bun era seful tau Micu, aghiotantul, Omului de paie, cand iti zicea: - Ce-i ma! Daca nu-ti convine pleaca.Aici raman democratii ... Maa ... de ce nu merge fluxul ... ce daca n-ai material ... Lasa-l sa mearga in gol.
Ce faci economie la curent, comunistule?
Aghiotantul facea progrese.Odata, cand Omul de paie, a consumat o, supradoza de tarie, Aghiotantul l-a dus, ca pe un sac, pe spate si intrebandu-l : - Sefu cand iesi la pensie?
Omul de paie , ii raspunde: - Cat de curand dar pentru promovarea ta, este nevoie de antrenament si sacrificii.
Dar dupa pensionarea ... a ramas tot aghiotant.
..... {Fragment din cartea de debut : Pasi nevazuti}

4 comentarii:

 1. Citind acest fragment din cartea dumneavoastra,inteleg mult mai bine de ce va luptati atat ,ca "umbra putinilor ramasi" sa redevina LUMINA ,in care sa straluceasca "LUCIZII...mai linistiti,plini de sperante si nazuinte..."...va trece o perioada ingrozitor de lunga pana cand stralucirea acestor "valori" se va oglindi in conducatorii nostri...va trece ingrozitor de mult timp pana cand vom intelege ca libertatea iti permite sa faci orice,atata timp cat nu te ranesti pe tine si nu-i ranesti,nu-i tulburi si nu-i deranjezi pe cei din jurul tau...RESPECTELE mele MAESTRE...

  RăspundețiȘtergere
 2. Maracini, ca bine le ziceti,Maestre.Sunt mult prea multi,daca reluam istoria de dupa revolutie si facem un inventar ne-am intreba de doua ori unde sa punem stampila, asta in caz ca ne mai ducem la vot, fiindca mie nu-mi piere gustul asta amar a ceea ce se intampla. O zi cu mult soare.

  RăspundețiȘtergere
 3. M.Mary,
  Sa speram ca,dv.si generatia dv.va putea sorbi din "Lumina", ce va da nastere caracterelor.Spun aceasta, nu gratuit, ci tinand cont de cultura dv. si dorinta ce-o nutriti inspre mai bine, intr-o arie largita, nu individuala.

  RăspundețiȘtergere
 4. D.Geanina,
  Asa cred ca, pe-o suprafata unde, ici colo cate-o floare si-n rest rugi, fie de mure ori de macesi.Acea suprafata, nu poate fi numita, gradina cu flori.
  O zi frumoasa sa aveti si dv.

  RăspundețiȘtergere