joi, 13 septembrie 2012

Promovarea Judeţului de interferenţă în circuitul turistic European

Judeţul de interferenţă cu Moldova şi Ardealul, unul dintre cele mai pline de miracole dintre judeţe, ce cuprinde toate formele de relief dar, păcat ! Mare păcat că, de-a lungul istoriei, îi poţi număra pe degete Cârmacii adevăraţi, autohtonii. Spun acest lucru cu gândul că, Istoricul Palat a fost construit pe vremea unui primar oltean. Că tot din alt judeţ a fost chiar şi istoricul Bazil Iorgulescu. Din păcate, neputinţa ori nepriceperea unor Cârmaci-autohtoni, în a promova acest deosebit de important Judeţ de interferenţă se manifestă oare şi... astăzi! Mulţi necunoscători ai geografiei României ne spun moldoveni dar, Cârmacilor  le pasă ?. De fapt, scriu şi eu să mă aflu-n treabă că, sunt unii primari care nici măcar graniţele localităţilor lor n-o cunosc.
 Trist ! Foarte trist ! Că nu există reguli de promovare a celor care se cocoaţă în fruntea bucatelor, într-o ţară aşa zisă Democrată, care prin gargariştii ei, a îngredit cultura, educaţia, sănătatea...Cu toate acestea natura ne-a adus frumuseţi pe care mulţi dintre noi, nu ştiu  le merită?  precum : Vulcanii Noroioşi; Focurile Vii; cele 15 Rezervaţii Naturale;  Chihlimbarul... Vorbeam şi de miracole, de un fel de întâmplări stranii ale judeţului, precum : Focuri care nu ard, un fel de lumini ce umblă prin păduri, ca la Bozioru ori de Focuri Vii ca cele din comuna Lopătari. De Ţestoasa-zburătoare de la Joseni, toate acestea-n Munţii Buzăului. (Despre adâncuri şi prezent).
Despre Minunăţiile de aici, s-a scris şi se poate, se va scrie multe şi interesante cărţi dar acum, nu mă voi referi la ce au scris mulţi, foarte mulţi, la numărul Miracolelor, la numărul apelor curgătoare, la numărul câmpiilor, văilor, dealurilor ori munţilor, care dau frumuseţile locurilor, din păcate foarte puţin cunoscute. Spun aceasta pentru că ar ocupa zeci de pagini. Mă voi referi doar la ce conţine o Comună Pierdută, o comună cu patru sate, pe care comuniştii au alipit-o unei alte comune cu 2 sate. Iată! Dragii mei, acest conţinut:
1. Sarea lui Buzău - vis-a-vis de Hanul Ciuta. Aici, pe un deal împădurit, pe circa 1 km, arie protejată cu rezervaţie geologică şi botanică, ce conţine:
- Plante halofile; Iarba salina (saueda maritimă); Sica (statice gmelini); Albăstrica (astretipolirem). Interesanta zonă cuprinde  efloreşcenţe de sare cu izvoare saline.
2. Blocurile de Calcar - de lângă Stânca-Uriaşă, ce datează din Jurasic.
3. Movile, ce adăpostesc sare şi petrol. Prin alternanţa dintre rocile moi şi tari se creiază printre straturi, fisuri, aruncându-se la suprafaţă argilă amestecată cu sare.
4. Movila de la Ursoaia - Un gorgan de pământ de 30 metrii înălţime, ce datează din vremea Sciţilor din sec. IX - II înainte de Hristos. Biserica de aici din Ursoaia, a fost declarată Monument Istoric. Tot pe aici, o punte peste râul Buzău pe care trec maşini, face deliciul unor noi veniţi.
5. Palatul Ruinat de la Ruşavăţu, al numitului Ruşaveţeanu fost deputat în Divanul ad-hoc ori amintirea că aici a copilărit scriitorul şi politicianul Pantazi Ghica, fost secretar al lui Nicolae Bălcescu, fost prefect de Buzău, fratele fostului ministru Dilăuntru, scriitorul Ion Ghica.
6. Mănăstirea Cârnu - Podoaba Eparhiei, aşa cum a numit-o Episcopul pr.dr. Antim Angelescu. Astâzi aparţinătoare comunei Pănătău.
7. Pietrele Boncilor - zonă cu ape sărate de la Muşcel.
8. Aici s-a născut - Reperul moral al României regale, multimedaliatul erou-monah Iorgu Cosma.
Aceste-ar fi doar câteva necunoscute doar dintr-o Comună Pierdută, afirmând de jos dar TARE că, Judeţul de interferenţă MERITĂ a fi PROMOVAT în circuitul European.

6 comentarii:

  1. Bună seara, domnule Negoiţă, cu respect. Mă încearcă şi pe mine, constant, o tristeţe căreia aş putea să îi spun chiar iremediabilă. Sunt atâtea locuri minunate (unii ar spune chiar binecuvântate de Dumnezeu) în acastă ţară, însă uităm să ajungem la ele sau le neglijăm cu bună ştiinţă. Păcat. Poate că este vina (în principal) a celor care ar trebui să promoveze aceste frumuseţi, spre a atrage turiştii. La modul serios, nu doar declarativ. Trăim cu ideea că ţara aceasta este deosebită, din toate punctele de vedere, dar rămâne, totuşi, ca o Cenuşăreasă.
    Frumos articolul dumneavoastră. Şi, înainte de toate, util.
    Toate gândurile bune!

    RăspundețiȘtergere
  2. D-le Cristian Lisandru
    Cu ani în urmă, în tinereţile mele, doream aşa cum doresc foarte mulţi tineri responsabili, precum şi dvs., să las ceva care să mă definească. După astfel de fază, odată cu trecerea acestei perioade, am simţit că trebuie să încerc mai mult. Un ecou, o atitudine care să marcheze ceva mai mult decât doar un atac fie el şi diluat ci, şi unii paşi de pornire înspre a mulţumi măcar naturii de existenţa aceasta. După umila mea părere, căile de rezolvare stau în mâinile Cârmacilor, pot fi Cârmaci buni nu numai cei cu iniţiative ci, şi cei care susţin iniţiativele, iubind mai mult oamenii decât banii şi...bla!bla...
    Vorbind de frumuseţile României, cu o vreme-n urmă, întrebam pe duhovnicul meu,M.M. pr.prof.dr.şi scriitor: - De ce-i se spune României - Grădina Maicii Domnului? Şi, Domnia Sa, nu stă mult pe gânduri şi-mi spune: - Scrie cuvântul ROMÂNIA şi desfă-l, vei vedea că-i format din 3 cuvinte: Om în rai.
    Închei, dorindu-vă sănătate, împliniri literare şi multe bucurii, întregii familii.

    RăspundețiȘtergere
  3. M-aş bucura ca foarte mulţi oameni (tineri, în special) să citească aceste cuvinte ale dumneavoastră şi - fireşte - toate textele pe care le postaţi. Ar avea multe concluzii de tras, dacă şi-ar canaliza atenţia şi către lucrurile serioase. Dacă încerci să le vorbeşti (unora, e drept, nu putem să generalizăm) despre ţară, iubire de patrie grija pentru viitor se uită la tine ca la - scuzată să îmi fie expresia - maşini străine. Cât despre Cârmaci, mai toţi - aş spune - seamănă cu Ieremia care a dat cu oiştea în gard.
    Cu acelaşi respect...

    RăspundețiȘtergere
  4. Cristian Lisandru
    Vă mulţumesc mult pentru aprecierile dvs., dar şi pentru concepţiile ce le deţineţi.Este un semn bun că şi aşa, cu toate negativismele, cu oameni ca dvs.,România nu piere, aşa cum mai adresam odată, România mai are şi folclorul care o ţine trează. Spun aceasta cu gândul la muzica uşoară încărcată mai mult de englezizme. Ascultând-o astăzi, de multe ori mă întreb:
    - Unde sunt cânturile şi metaforele noastre? De fapt, la asemenea cherstii, cu riscul de-a greşi, vinovatul cel mai mare, pentru nereuşitele celor 2 decenii, văd TV-urile. Am zis-o de multe ori aducându-mi de la unele, multe neâmpliniri.
    Cu aleasă consideraţie,
    dkn

    RăspundețiȘtergere
  5. Ana Estrella Vazques
    Mulţumesc de trecere şi de semnul lăsat.

    RăspundețiȘtergere